God skik og brug af e-mail

Generelt skal man bruge almindelig fund fornuft, god etik og moral når man sender en e-mail, hvilket bl.a. betyder, at eksempelvis kædebreve ikke rundsendes.

Fup e-mails

Du har arvet 14 millioner kroner.
Det lyder for godt til at være sandt, og det er det såmænd også. Det er nemlig et kreativt forsøg på at lokke penge ud af dig. F.eks. kan en e-mail lokke med, at der er noget fortroligt materiale til dig, hvis man vel og mærke vil bekræfte sin identitet:
”Hello Dear! I am Wilson Mann, Personal Assistant to late Mr. Robert Jensen. He gave me your name and contact information to contact you on something very confidential before his demise. I am contacting you based on what is presently on that capacity and want to be sure it is you I have contacted before details will be divulged.“
(Uddrag fra e-mailen)
Derefter får man at vide, at man er modtager af en arv på 14 millioner kroner. Det kan jo være meget fristende, at svare på sådanne henvendelser, men det skal du altså ikke.

Hvis du modtager sådanne e-mails, skal du:
slette e-mailen
undlade at svare på e-mailen
undlade at klikke på links i e-mailen
undlade at åbne vedhæftede filer

Vedhæftede filer i e-mails

Modtages en vedhæftet fil, lyder det bedste råd:
Man skal aldrig dobbeltklikke på en vedhæftet fil, der er tilsendt uopfordret. Slet hellere mailen med det samme, hvis afsenderen er ukendt, og man ikke har bedt om filen. Pas især på hvis en fil har underlige eller lokkende navne. Dette gælder også, hvis det kommer fra en kendt afsender. Er afsenderen kendt, eller ser mailen reel ud, kan den vedhæftede fil som start gemmes på harddisken og dernæst skannes med et antivirusprogram.
Som regel kan man se på endelsen af et filnavn, hvilken type fil der er tale om. For eksempel ender Word-dokumenter på .doc og JPEG-billeder på .jpg. Ofte prøver skadelige programmer at narre folk til at tro, at de er dokumenter. Det sker ved at lave en dobbelt endelse, så filen for eksempel hedder brev.doc.pif.
Følgende endelser markerer, at der er tale om programmer, som starter op, hvis man dobbeltklikker på filen: .bat, .vbs .cmd, .com, .exe, .pif og .scr.
Filer med disse endelser skal man derfor aldrig dobbeltklikke på, hvis man er den mindste smule i tvivl.

SPAM MAIL

Svar aldrig på “spammail”, (mail sendt uopfordret til utallige e-mail-adresser ofte fra en “uigenkendelig” afsenderadresse). Der er overvældende sandsynlighed for at blive bombarderet med mails, hvis man svarer. Af samme grund skal man aldrig klikke på det link der lover at man slettes fra mailinglisten. I begge tilfælde kan afsenderen se, at e-mail adressen eksisterer, og kan modtage e-mails. Slet altid spammail med det samme.
Modtages en mail fra andre end IT-afdelingen som advarer om en trussel i form af en ny orm, virus m.m., sendes denne mail til superbrugeren alene eller slettes. Den må ikke sendes ud til kollegaer. Det uanset om mailen er modtaget fra en troværdig eller kendt person. Mailen kan være en såkaldt ”Hoax”, hvis formål er at skabe spam mail ved at skræmme brugerne til at sende mailen videre hurtigst muligt til så mange personer som muligt.
Kendetegn ved en hoax er oftest at der i mailen vil stå den skal sendes videre hurtigst muligt, en stor del af teksten vil være skrevet med store bogstaver. Der er ofte mange udråbstegn. Det er uklart hvem mailen stammer fra, f.eks kan der stå at ”En fra IBM… , En fra Politiet…” men intet navn.

business mail